Groeningestraat 33
B-8500 Kortrijk
T +32 (0) 56 24 15 35
F +32 (0) 56 20 05 25

geertsoetaert@dsda.be

Het ontslag van een bestuurder/zaakvoerder in een vennootschap

Gepost op:

Indien u in een vennootschap benoemd bent als bestuurder (NV) of als zaakvoerder (BVBA), dient u rekening te houden met een aantal belangrijke punten met betrekking tot uw ontslag. Deze ontslagregeling is afhankelijk van het type vennootschap waarin u bestuurder / zaakvoerder bent.

Bestuurder in een naamloze vennootschap (nv)

Als bestuurder in een nv bepaalt u, in samenspraak met de andere leden van de raad van bestuur, het beleid van de vennootschap. Om deze beslissingen te kunnen nemen in alle onafhankelijkheid en ze tevens uit te voeren, kunnen de bestuurders in principe geen werknemer zijn van diezelfde vennootschap.

Bijgevolg vallen bestuurders steeds onder het zelfstandigenstatuut, waardoor hun mandaat vrij eenvoudig kan worden beëindigd.

De algemene vergadering van aandeelhouders benoemt de bestuurders voor een periode van maximaal 6 jaar. Deze periode kan verlengd worden door een beslissing van de algemene vergadering, tenzij de statuten deze verlenging zouden uitsluiten.

De algemene vergadering heeft echter ook de mogelijkheid om de bestuurder, op elk moment, met een gewone meerderheid van de stemmen (50 % + 1), te ontslaan als bestuurder in de vennootschap. Dit principe wordt de ad nutum afzetbaarheid van de bestuurder genoemd.

Dit ontslag dient niet gemotiveerd te worden, noch is een opzegvergoeding verschuldigd.

Er is bovendien geen enkele mogelijkheid om af te wijken van dit principe. Indien u in de statuten van de vennootschap een clausule (bv: gekwalificeerde meerderheid vereist om bestuurder te ontslaan, bestuursmandaat onherroepelijk of enkel om bepaalde redenen, opzegvergoeding verschuldigd bij vervroegde beëindiging…) zou opnemen om u te beschermen tegen ontslag, zal deze clausule niet geldig zijn en bijgevolg niet kunnen worden ingeroepen.

Elke clausule die het recht van de algemene vergadering beperkt om een bestuurder te ontslaan met een gewone meerderheid van stemmen is ongeldig.

De enige geldige manier om u als bestuurder in een nv te beschermen tegen een ontslag door de algemene vergadering, bestaat erin om een meerderheid van de aandelen te verwerven, waardoor u als aandeelhouder de beslissing omtrent uw ontslag kan blokkeren.

Zaakvoerder in een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba)

Een bvba heeft een meer gesloten karakter waardoor de zaakvoerder minder gemakkelijk ontslaan kan worden uit zijn functie. De ontslagbescherming is echter afhankelijk van het feit of de zaakvoerder al dan niet benoemd werd in de statuten.

2.1. Niet statutaire zaakvoerder

De niet-statutaire zaakvoerder kan op elk ogenblik, zonder motivering en met gewone meerderheid van stemmen worden afgezet.

De statuten kunnen echter wel voorzien in een aantal beschermingsmechanismen, zoals een schadevergoeding bij ontslag, vereiste van een gekwalificeerde meerderheid, afzetting om welbepaalde redenen…

In tegenstelling tot een bestuurder in de nv bent u als niet-statutair zaakvoerder beter beschermd, doch enkel op voorwaarde dat de ontslagbescherming werd ingebouwd in de statuten van de vennootschap.

2.2. Statutaire zaakvoerder

Indien de zaakvoerder benoemd werd in de statuten, heeft hij een grote bescherming tegen eventueel ontslag.

De statutaire zaakvoerder kan immers enkel afgezet worden indien (i) er een eenparig besluit van alle vennoten is en (ii) de afzetting van de zaakvoerder noodzakelijk is om ernstige redenen.

Indien de statutaire zaakvoerder ook beschikt over een aantal aandelen, dan dient de statutaire zaakvoerder mee te beslissen over zijn ontslag om tot een eenparig besluit te komen. Een eenparig besluit van alle vennoten is dan moeilijk haalbaar.

De afzetting van de statutaire zaakvoerder om ernstige redenen, vereist dat ¾ van de aandeelhouders akkoord gaan met de beslissing tot ontslag.

Ernstige redenen tot ontslag van de zaakvoerder zijn bv. een verregaande onbekwaamheid, ernstige tekortkoming aan verplichtingen als zaakvoerder, schending statuten…

Indien u als statutair zaakvoerder tevens ¼ van de aandelen bezit, kan de algemene vergadering ook geen beslissing nemen omtrent het ontslag wegens ernstige redenen, gezien een meerderheid van ¾ van de stemmen noodzakelijk is.